onsdag 4 november 2009

Laura Hardenfast och mysteriet med den försvunna ringen, Del 15

Laura tyckte inte hon behövde se mer utan fällde ihop kameran och smög sig försiktigt ut från gränden. Det hade verkligen varit ett intressant samtal hon tjuvlyssnat på. Det verkade som att Cadwick inte hade så gott om pengar som alla trodde och dessutom träffade han en man. Men det förklarade fortfarande inte stölden av ringen och varför Cadwicks fingeravtryck fanns på kassaskåpet. Cadwick ville säkert gifta sig så fort som möjligt. Kunde det vara Billy som försökte stoppa sin älskare från att gifta sig med en kvinna? En annan tanke slog henne plötsligt. Cadwick gillade män. Och vem visste hon mer som gillade män? Kronprins Joseph. Kunde det vara av den anledningen Joseph inte ville att hans syster skulle gifta sig? Kanske hade han fått nys om de båda männens förhållande? Det skulle kunna ha varit prinsen som lade den anonyma lappen i Lauras hjälm. Prinsen skulle också ha många gyllene tillfällen att sno åt sig Cadwicks fingeravtryck. Han skulle bara kunna gömma undan ett glas från en av familjens middagar. Det fanns många som kunde hjälpa till att skapa en kopia i gelatin.

Hon gick runt till framsidan av huset för att se vad det var för ett ställe Billy hade kommit ifrån. Där ringlade sig en liten kö fram till klubben Golly Gay. Javisst, där hade hon ju själv varit några gånger. Skulle det vara någon mening med att gå in? Hennes tankar avbröts när två kvinnor kom gående från tunnelbanan under livlig konversation och gick förbi kön och fram till vakten, som släppte in dem direkt. Den där starka djupa rösten fick Laura att lystra till. Hon kisade mot de båda kvinnorna och kände direkt igen Eva Brattlings välvårdade profil när hon försvann in genom dörren. Laura ställde sig direkt längst bak i kön. Det nyanlända sällskapet gjorde helt klart klubben värd ett besök.

Det var fortfarande rätt tidigt på kvällen och hon kom snabbt fram till vakten, en muskulös kvinna i Lauras egen längd som mönstrade henne och inte såg helt missnöjd ut.
”Kan jag titta i er väska, Miss”, sa hon leende och pekade på Lauras ryggsäck.
”Javisst, men var försiktig. Det är min utrustning till jobbet.”
”En kamera?” Vakten fiskade upp den lilla filmkameran, nu med bister min.
”Ja, jag är reporter”, sa Laura med sin mjukaste stämma.
”Ni vet att ni inte får filma härinne?”
”Nej nej, jag är inte här för att filma. Jag är här för att dansa, men jag kommer direkt från jobbet. Det är därför jag har den med mig. Jag tänkte lämna den i garderoben.” Hon log ett bländande leende. ”Vi kanske ses därinne sen?”
”Kanske det”, sa vakten och log tillbaka medan hon lämnade tillbaka väskan och kameran.

Laura andades ut. Hon gick rakt förbi garderoben och in i den stora salen där ett band just hade dragit igång kvällens uppträdande och publiken dansade loss framför scenen. Borta vid baren såg hon Eva Brattling och hennes sällskap sitta uppflugna på två stolar med varsin drink. Just då anlände Billy genom dörren bakom baren och Eva sken upp och kramade om honom. Han satte sig hos de båda kvinnorna och de började prata och skratta som om de hade känt varandra i evigheter. Laura lutade sig mot en pelare och såg sig om innan hon diskret fiskade upp den lilla kameran och höll den tryckt mot pelaren bredvid sig. Hon ville bara spela in någon minut eller två. Erfarenheten hade lärt henne att samla bevis på allt. Det visade sig ofta vara användbart i efterhand.
”Hej, vill du dansa?” En otroligt snygg blondin stod framför henne och en del av henne kände för att säga ja och dansa bort resten av natten på Golly Gays välfyllda dansgolv.
”Eh.. nej, tyvärr. Jag väntar på någon”, sa Laura och hoppades att tjejen inte skulle se kameran.
”Synd”, sa hon och blinkade innan hon försvann vidare bort mot scenen. Laura smög ner kameran i väskan igen och skulle just gå mot utgången när hon såg den muskulösa dörrvakten komma åt hennes håll, spejandes över rummet. Laura misstänkte vem det var hon letade efter och hon gled snabbt in bakom pelaren. När hon såg att vakten passerat förbi gick hon med snabba steg mot utgången och försvann ut i natten. Hon log medan hon gick genom gatorna tillbaka mot sin motorcykel. En mycket lyckad natt på det stora hela.

Inga kommentarer: