fredag 30 december 2016

Rent spel av Tove Jansson



De flesta vet väl vem Tove Jansson är: författaren, konstnären, tecknaren och skaparen av Mumindalen som levde 1914-2001. Från och med 1956 levde hon tillsammans med en kvinna, grafikprofessorn Tuulikki Pietälä. De skaffade lägenheter och ateljéer i samma kvarter och tillbringade 25 somrar ihop på ön Klovharun i Borgö skärgård.

I Toves bok Rent spel får vi följa Mari och Jonna, som klart och tydligt är pseudonymer för Tove och Tuulikki, i deras vardag. De bor i varsin ateljé som är förbunden genom en vindsgång. Jonna arbetar med grafik och Mari skriver och illustrerar. Boken är inte någon berättelse med en början och ett slut utan snarare små glimtar ur huvudpersonernas liv.

På baksidan av boken läser vi: "Rent spel kunde egentligen kallas en vänskapsroman, ganska glada berättelser om två kvinnor som delar ett liv av arbete, fröjd och förskräckelse." Nu kan man fråga sig: Är detta en vänskapsroman, när den uppenbarligen handlar om två lesbiska kvinnor som är ihop?

Svaret är: Det beror lite på hur man väljer att se det. Det finns inga tveksamheter om att de två kvinnorna delar sina liv. De ser på film tillsammans om kvällarna, har gemensam handlingslista, sover i samma rum, åker på semester och resor tillsammans. Av alla dessa vardagshändelser förstår vi att en kärlek finns där, men den talas aldrig öppet om av författaren. Inte någonstans i boken får vi veta om de någonsin rör vid varandra, längtar efter varandra, ger varandra en puss eller något åt det hållet. De talar bara med varandra och nästan enbart om sådant de gör och ser och rent filosofiskt om livet. Inte förrän i det allra sista kapitlet kommer en liten känsloyttring fram i ljuset.

Varför? Kanske för att världen såg väldigt annorlunda ut när Tove föddes 1914 och kanske till och med 1989, när den här boken gavs ut. Och vem vet, kanske berättade Tove om det hon kände för att berätta och behöll det mest privata för sig själv. Det känns inte heller som att vi fått lära känna Tove så väl efter att vi läst boken. Hon framstår som en rätt tillbakadragen person som hellre lyssnar på starka personligheter och försöker vara dem till lags, än att berätta så mycket om sig själv och vad hon tycker och tänker.

Sammanfattningsvis: Den här boken kan vara intressant för den som intresserar sig för Tove Jansson och hennes liv. Den kan anses vara väldigt lesbisk, eftersom den enbart handlar om ett förhållande mellan två kvinnor, men samtidigt är det just den känslomässiga och sexuella delen som utelämnas i historien. Det är inte en bok för den som längtar efter att läsa om stora känslor. I Rent spel finns känslorna mellan raderna och mycket får lämnas åt läsarens fantasi.

.

onsdag 28 december 2016

Bluebird av Erika Bernalt


Idag har vi läst en bok som är väldigt annorlunda på många sätt. Den är egentligen så annorlunda att vi gått runt och funderat på vad det är vi egentligen läst och vad författaren ville säga oss. Vad var det egentligen som hände Bluebird? Blev hon galen? Var allting en dröm? Var det en samhällskritik som slog i två riktningar? Men det är nog bäst att vi tar det här från början.

Bluebird bor på en ö som är avskuren från resten av samhället. Alla de andra öborna trivs väldigt bra. De odlar, ägnar sig åt hantverk, springer runt i virkade underbyxor och har sex till höger och vänster. Men Bluebird trivs inte på ön och speciellt inte med allt sexet som alla har utom hon. Tanken på sex gör henne illamående och hon avvisar alla inviter från sin granne, som hon egentligen tycker om. I stället drömmer hon om Staden, där människor tydligen har trendiga kläder och viktiga papper i portfölj. Där har de nog inte sex jämt, för de har viktigare saker för sig. I Staden, där skulle hon passa in.

Bluebird rymmer från ön och tar sig i en båt in till Staden. Redan från början får läsaren se huvudpersonens bortförklaringar när saker inte fungerar så som hen tänkt sig, men hen har ju tänkt så länge att Staden ska vara räddningen, så det nya livet MÅSTE ju fungera, vad skulle hen annars ta sig till?

Något som är speciellt med boken, förutom den uppdiktade miljön och den drömska handlingen är att den är skriven i du-form. I början oroade vi oss lite för detta, att det kanske skulle bli konstigt, men det fungerar faktiskt väldigt bra.

Anledningen till att vi fått den här boken skickad till oss är att någon tycker att den har ett lesbiskt innehåll. Det kan man kanske säga att den har, om man tolkar det som att Bluebird är en kvinna och att Chefen i staden, som utnyttjar huvudpersonen sexuellt, också är en kvinna. Men egentligen spelar det inte så stor roll. Oavsett hur man väljer att se på det är det här inte någon lesbisk kärlekshistoria. Det finns mycket sex i boken, både heterosex och lesbiskt sex, men för huvudpersonen är sex något äckligt, något som hon först undviker och sedan tvingas till för att kunna fortsätta leva i sin illusion, att Staden och Chefen är hennes räddning.

När vi till slut stänger pärmarna och lägger bort boken är tankarna många. Både ö-livet och stadslivet framställdes negativt, eller åtminstone kunde huvudpersonen inte njuta av någotdera. Kanske var båda för extrema, och hon hade trivts bäst i något mellanläge. Sex är för huvudpersonen något fult och läskigt och kärleken släpps aldrig in, fastän det faktiskt finns några människor som bryr sig om Bluebird. Ville författaren säga oss något särskilt med det här? Kanske var det ett sätt att peka ut vad som är viktigt i livet och vad som bara är på låtsas? Att extremer sällan är bra? Kanske att man inte ska låta sig luras av att det som redan finns är det rätta, utan söka sin egen väg? Eller bara att samhället är hårt mot den som inte passar in? Svaret sitter nog bara Erika Bernalt på, men hennes bok sätter helt klart igång många tankar hos läsaren!

.

torsdag 15 december 2016

Julklappsintervjun: Jenny Jägerfeld

Idag kollar vi läget med psykologen, författaren och skribenten Jenny Jägerfeld!


Hej Jenny! Vad gör du just nu?
- Jag skriver på min nästa roman, Någonting måste brinna! som förhoppningsvis kommer nästa år.  Det är Sodom och Gomorra för hela slanten i skrivande stund!

Vilka är dina lesbiska julklappstips?
- Bara böcker! Alison Bechdels seriesjälvbiografier givetvis: Dykes to watch out for, Fun home och Are you my mother. Jag gillar verkligen allt hon gjort och i senaste boken blir det mycket psykoanalys också, på ett kul sätt!

-Sarah Waters Kyssa sammet och flera andra titlar. Jag bingeläste allt hon skrivit för tio år sedan.

-Jeanette Winterssons Det finns annan frukt än apelsiner.

-Själv är jag väldigt sugen på klassikern av Patricia Highsmith, The price of salt, som kom som film förra året, men då hette Carol.

-Jag är också peppad på Inferno (A poet´s novel) av Eileen Myles. En bok som börjar med raden "My English professor’s ass was so beautiful" kan inte bli fel!

-Jag kan också tipsa om Jag är ju så jävla easy going, som jag själv skrivit, som handlar om Joanna som har ADHD, precis som jag, och kaos i hjärnan. Hon blir så fruktanvärt kär i Audrey, men allt riskerar att gå åt helvete! Hon har nämligen inga pengar och det måste hon ha för att kunna hämta ut sin medicin. För att lösa problemet stjäl hon ett stort parti marijuana från skolans värsting… Ah well, det är logiskt i boken! God jul till er alla!



måndag 12 december 2016

Lesbiska seriealbum!

Vi på Fem flator har alltid intresserat oss för litteratur och recenserat många skönlitterära böcker, men hur ser utbudet ut när det gäller lesbiska seriealbum? För att ta reda på det vände vi oss till experterna på Serieteket och bad om tips på bra serier med flattema. Här kommer deras tips!

Batwoman

  • Fun Home, Are You My Mother? Och Dykes To Watch Out For av Alison Bechdel
    Tre bra titlar från Alison Bechdel. De båda första, delvis självbiografiska, om hennes far respektive mor. Den tredje humorstrippar, där det omtalade Bechdel-testet nämns för första gången.
  • Blue Is the Warmest Color av Julie Maroh
    Om Clémentine som inleder en relation med den blåhåriga Emma. En berättelse om att finna vem en är inom HBTQ-rörelsen, bland annat. En väldigt vacker och delvis sorgesam kärlekshistoria.
  • Strangers In Paradise av Terry Moore
    Terry Moores långa epos om bästa vännerna/kärleksparet Francine och Katchoo.
  • Sunstone av Stjepan Šejić
    En kärlekshistoria med både nördtema och ganska mycket BDSM.
  • Spit and Passion av Cristy C. Road
    Självbiografisk seriebok om Cristy, en kubansk katolik som finner stöd och identitet i Green Day.
  • Citrus av Saburouta
    Yuri manga om Yuzu och Mei, två styvsystrar som utvecklar romantiska känslor för varandra.
  • Cowgirls av Karolina Bång
    En samling erotiska serienoveller med westerntema, helt utan biologiska män.
  • Wet Moon Sophie Campbell
    Serien följer ett gång ungdomar inom goth och alternativkulturen i en påhittad stad. Obs: Utgiven under serieskaparens födelsenamn Ross Campbell.
  • Girl Friends av Milk Morinaga
    Även detta en yuri manga om klasskamraterna Mari och Akko som utvecklar en kärleksrelation.
  • Oh Joy Sex Toy! Av Erika Moen
    Erika Moen har en blogg med samma namn i vilken hon diskuterar kroppspositivism, sexarbete, undersöker olika slags sexualitet samt recencerar sexleksaker, i serieform. Briljant.
  • On Loving Women av Diane Obomsawin
    Tio lesbiska komma-ut-berättelser samlade i en seriebok.

Blue is the warmest color

  • I ringen av Tiitu Takalo
    Om 16-åringa Julia, som boxas. Hon träffar jämnåriga Alexandra, som motståndare i boxningsringen.
  • Batwoman: Elegy av Greg Rucka
  • Skim av Mariko Tamaki
    Berättelsen rör sig kring en ung flicka som kallas Skim. Hon är inte särskilt smal, betraktar sig som goth och håller på med Wicca.
  • The Complete Hothead Paisan av Diane DiMassa
    En serie om en lesbisk kvinna, som helt enkelt går bärsärk på patriarkatet med allt vad det innebär.
  • Maggie the Mechanic av Jamie Hernández
    Boken samlar olika historier ur serien Love & Rockets och kretsar kring Maggie och hennes bästa vän/älskare Hopey och deras umgängeskrets. Lite av en klassiker inom tecknade serier.
  • Batwoman vol.1: Hydrology av J.H. Williams III
  • Blue av Kiriko Nananan
    Kayako och Masami börjar sin relation som vänner, men det glider in i något närmare än så.
  • Rat Queens av Kurtis J. Wiebe
    Fantasyserie om ett gäng råa äventyrare och har prisats för sina porträtt av HBTQ-personer.
  • Lumberjanes av Shannon Waters
    Serien rör sig kring en gäng tjejer som spenderar en sommar på läger och där är med om diverse övernaturliga fenomen, bland annat.
  • Secret Six av Gail Simone
    Handlar om ett gäng superskurkar, i motsats till superhjältar.


  • Marbles: Mania, Depression, Michelangelo Me av Ellen Forney
    En självbiografi vars fokus egentligen är hur det är att leva som bipolär kontra kreativitet.
  • Tangles: A story of Alzheimer’s, My Mother and Me av Sarah Leawitt
    Detta är en memoar om hur det är att leva då en närstående, i det här fallet serieskaparens mor, insjuknar i Alzheimers. Eftersom Sarah Leawitt själv är lesbisk är den relevant för listan eftersom även dessa sidor speglas i berättelsen.
  • Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson: Iggys bästa vän ersätter henne med någon annan, mobilen går sönder och mamma har inte råd med en ny. Och så får hon sin första kyss.
  • Alternativet av Karolina Bång: Boken ifrågasätter vår vanliga syn på kärleken som monogam och heterosexuell. Finns det inga alternativ, frågar sig Bång.
  • Honor Girl av Maggie Thrash: På ett läger för flickor blir Maggie kär i en äldre ledare och det verkar som att hon är intresserad tillbaka, men det är fel plats att falla för en flicka på.
  • Freya, sequential love stories: Antologi med lesbiska kärleksserier av svenska serietecknare.
  • The complete Hothead Paisan: homicidal lesbian terrorist av Diane DiMassa: Hothead Paisan - hon har fått för mycket koffein, är media-förvirrad, psykotisk och lesbisk "med skrämmande hår och en fetisch för vapen, granater, klubbor och vassa föremål" - återvänder för mer sök-och-förstöra uppdrag och förebyggande mord.
  • Bitchy butch: World´s angriest dyke av Roberta Gregory: Humorsamling som tar upp porr, shopping, yuppies, dating, menstruation, and mycket mer. Huvudkaraktär i de flesta serierna är Bitchy Bitch, med ständig PMS.


.

onsdag 7 december 2016

Julklappsintervjun: Petra Sandberg Holstensson

Idag pratar vi med författaren Petra Sandberg Holstensson för att se om hon har några jultips!


Hej Petra! Vad gör du just nu? 
- Jag är ute på en del boksigneringar, på julmarknader och i olika butiker, för min roman På andra sidan växer gräset och min barnbok Vildas vilda ben. Det är otroligt roligt att träffa sina läsare och prata med dem. Utöver det så pluggar jag på Skrivarakademin på distans och sitter hemma och skriver hela dagarna, det är väldigt utvecklande och spännande. Just nu skriver jag på ett ungdomsmanus. Jag har lite svårt att hålla mig i ett fack, så vi får se vad det blir. På kvällarna är det julbak och pyssel som gäller. Jag älskar att pyssla.

Vilka är dina lesbiska julklappstips? 
- Då kan jag tipsa om min debutroman På andra sidan växer gräset. I den frodas lesbiskiciteten på flera plan. Men jag vill också slå ett slag för den hemmagjorda presenten! Det är ju fantastiskt roligt att pyssla på alla olika sätt och vis och det blir oftast uppskattat. Mutt-örhängen av pärlor eller lera. Eller varför inte ett par hemgjorda Mutt-muffins (Muttins) eller en Lizzy Muff soffkudde? Annars gillar jag presenter som är del i något större, som något från Föreningen Storasysters shop.


måndag 5 december 2016

Julklappsintervjun: Lotta Sundin

Idag pratar vi med författaren, serietecknaren och lesbiska film- och bokrecensenten Lotta Sundin.

Under en ljusare årstid

Hej Lotta! Vad gör du just nu? 
- Som vanligt gör jag en massa olika saker! Men allra roligast är kanske att jag har skrivit klart min ungdomsbok om den lesbiska superhjälten Skuggan. Nu är jag jättespänd på att få se vilket omslag Idus förlag kommer att skapa till den. I början av nästa år hoppas jag sedan att boken kommer ut i handeln och till biblioteken så att den hamnar i händerna på läshungriga flator och andra härliga människor som lider brist på kvinnliga hjältar!

Vilka är dina lesbiska julklappstips? 
- En månads abonnemang på Gaze Net kanske vore något? Då kan man frossa i HBTQ-filmer över hela jul och nyår! Men man får inte glömma att titta på Fröken Friman och Karl Bertil Jonsson på SVT, obs.

En biljett till Stockholm Pride är också alltid trevligt. De brukar väl släppa biljetter till billigare pris där vid jul någon gång. Men annars kan man ju ge ett presentkort så länge, kanske med något knasigt lesbiskt motiv på?


Om flatan som ska få julklappen gillar Skunk Anansie eller Tegan and Sara kan ju biljetter till deras konserter vara en bra idé!

Är flatan i fråga din kompis eller släkting, singel, 30-40 år gammal, samt intelligent och rolig behöver du endast köpa en rosett, så kan jag tänka mig att själv ställa upp som present.

Och om det är en flata som gillar lesbisk feelgoodläsning så vill jag naturligtvis slå ett slag för min novellsamling, Väntan på henne!


söndag 4 december 2016

Julklappsintervjun: Bitte Andersson

Idag kollar vi läget med serietecknaren och regissören Bitte Andersson!

Bitte Andersson. Foto: Alexi Carpentieri

Hej Bitte! Vad gör du just nu? 
- Jag tecknar på mitt debutseriealbum Plejaderna, som handlar om en 75-årig flata som motvilligt flyttar in på ett HBTQ-äldreboende. Hon har levt i garderoben med sin ”väninna” hela sitt liv, men sedan väninnans död för 8 år sedan har hon varit djupt deprimerad och isolerad. Boken handlar om att finna sitt community och våga återvända till livet efter en stor sorg. Karaktärerna och ramhandlingen är helt påhittade, men deras minnesepisoder har jag fått genom intervjuer med ett gäng HBTQ-pensionärer. Jag ville berätta deras berättelser, utan att utlämna dem som personer. Projektet är raka motsatsen till mitt förra projekt - den lesbiska actionkomedimusikalen Dyke Hard.

Vilka är dina lesbiska julklappstips? 
- Biljetter till The Handmaiden, den koreanska versionen av Sarah Waters Fingersmith.

- Biljetter till Nour El Refais föreställning En komisk depression
http://blixten.se/nourelrefai

Hela Kakan, boken om Kakan Hermansson

- Ett bidrag till HBTQ-gruppen i nätverket Ingen människa är illegal, som arbetar politiskt för att synliggöra HBTQ-personers situation i asylprocessen, men även praktiskt med att stödja papperslösa HBTQ-personer.

- Den lesbiska erotiska serieantologin Freya från Bifrost books.

- Den lesbiska B-filmen Dyke Hard på dvd, som jag regisserat!

Lesbiska filmen Handmaiden har Sverige-premiär 27 januari

lördag 3 december 2016

Julklappsintervjun: Suzann Larsdotter

I dagens julklappsintervju ser vi vad socionomen och sexologen Suzann Larsdotter har för sig!

Suzann framför RFSU:s specialjulpynt

Hej Suzann! Vad gör du just nu? 
- Jag har varit med och tagit fram en anatomisk modell av en fullstor klitoris i 3D-utskriftsteknik för att använda i sexualundervisning. Den är gjord av ninjaflex, en mjukare form av plast som gör den delvis böjbar. Denna modell är framtagen på grund av att läroböcker och sexualundervisning ofta förbiser och tidigare givit felaktig information om klitoris fysiologi. Modellen ger en bild över hur klitoris omsluter slidan. Den innefattar skaft och ollon som förgrenar sig ner i två ben (skänklar) vilka omsluter först urinröret och sedan slidan samt två bulber (klyftor). Klitoris har samma embryologiska ursprung som penis och fungerar precis på samma sätt. Snart lanserar RFSU en film där vi gått ut på stan och frågat personer om de vet vad en modell av klitoris är.

Vilka är dina lesbiska julklappstips? 
- Mitt bästa juklappstips är att ge en flata en egen 3D-klitoris i ninjaflexplast. Den kan användas i pedagogiskt syfte för att visa hur just du vill bli stimulerad på klitoris. Här kan du visa vad du gillar: njuter du av att hon runkar skaftet upp och ner, slickar med lätt tunga eller suger in och försiktigt använder tänderna? En bra pedagog visar handgripligen och då är denna modell perfekt. Den går också att hänga upp i granen med skaftet och ollonet, alternativt stoppa i den i en julgranskula eller i samband med julmiddagen använde den som ett quiz för släkten där alla får gissa vad det är.



fredag 2 december 2016

Julklappsintervjun: Moa Svan

I dagens julklappsintervju kollar vi läget med programledaren, ståuppkomikern och skribenten Moa Svan.

Moa på Fotbollsgalan

 Hej Moa! Vad gör du just nu? 
- Jag skriver en text om jämställd sponsring inom idrotten. Det är lite mer komplicerat än vad det låter. Jag satt också och förberedde medverkan i Gomorron Sverige på SVT om den nya förbundskaptenen för landslaget, men sedan ringde de och sa att de hade hittat någon annan. Det var Pia Sundhage.

Vilka är dina lesbiska julklappstips? 
- Böcker! Alltid böcker! Eller att ge något särskilt som man vet att just den personen gillar. Själv ska jag ge "Carol" av Patricia Highsmith till en kompis som börjat fundera på om tjejer är hennes grej. För den mer inbitna lesbianen tycker jag Nina Revoyr är fantastisk. Och Jeanette Winterson!


torsdag 1 december 2016

Julklappsintervjun: Sara Lövestam

Så här i juletider har vi tagit kontakt med några intressanta profiler för att se vad de har för sig och även passa på att be om några lesbiska julklappstips! Först ut är författaren Sara Lövestam. 

Sara julrimmar

Hej Sara! Vad gör du just nu?
- Jag är igång med flera boksläpp den här hösten. Dels Skarven, som är en barndeckare för 9-12-åringar, om barns hemligheter och vuxnas brott. Dels är det Luften är fri, den tredje delen i min tetralogi om den papperslösa svartdetektiven Kouplan. Och så två grammatikböcker, en för högstadiet (Grammatik och piraten som jagade mås) och en didaktisk bok för sfi-lärare och andra som lär ut svenska (Grammatikundervisning för sfi och sva).

Har du några lesbiska julklappstips åt våra läsare?
- Om jag ska slå ett slag för någon av mina egna böcker med lesbiskt tema, så är det Tillbaka till henne. Den har marknadsförts som en historia om kampen för kvinnlig rösträtt, och jag tror inte ens att alla vet hur mycket den cirklar kring Signes passionerade, lesbiska kärlekshistoria. Men bortsett från mina egna alster, vill jag rekommendera en gåva till RFSL Newcomers, som är ett nätverk för och med asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer i Sverige. Är man mer inne på prylar, föreslår jag en lesbisk t-shirt.


söndag 6 november 2016

8 saker du aldrig skulle våga av Susso/Eriksson Sandberg



Allhelgonahelgen har vi ägnat åt att läsa en bok som vi dragit ur vår lesbiska bokhög. Denna gång blev det ungdomsboken "8 saker du aldrig skulle våga" av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg.

Boken handlar om fyra tjejer som går i nian i den lilla staden Murkelköping. Eftersom de har tråkigt bestämmer de sig för att ge varandra utmaningar som de måste utföra. Det är saker som att sno Daniel Knutssons kalsonger, handla sexiga underkläder i stadens porraffär och att stämma träff med ett nätpeddo. Och det är väl egentligen det som boken handlar om. Medan tjejerna försöker utföra sina utmaningar får vi lära känna dem och deras familjer och se hur de umgås med varandra. Tre av tjejerna tänker mycket på killar och sex. En av tjejerna tänker på tjejer och sex. Eller i alla fall på en viss tjej som hon börjar misstänka att hon är rätt kär i.

Upplägget i den här boken är ju rätt kul. Ändå är det något som inte lyfter riktigt. Att boken är skriven ur alla de fyra tjejernas perspektiv kan vara en orsak. Man hinner liksom inte lära känna någon av dem riktigt ordentligt. En annan sak som känns lite konstig är att boken är skriven i jag-form, men språket som berättarpersonen använder känns inte som ett språk som någon som går i nian använder. Det kan låta så här: "När jag cyklar till mötet i kolonistugan känner jag hur ivrig jag är att dela med mig av min utmaning." Det är som att en 50-åring tittar på en ungdom och berättar för oss vad hon tror att ungdomen tänker.

Annars känns boken lite som en chick-lit för 13-åringar. Vem blir kär i vem? Vem får drömprinsen? Hur pinsamt blir det att klistra upp en bild på sin nakna rumpa på skolans anslagstavla? Man känner sig heller aldrig särskilt orolig för hur det ska gå. Boken är så uppenbart feelgood och de problem som finns tar så liten plats att man knappt hinner se dem förrän de är lösta.

Det som intresserar oss mest i den här boken är att följa karaktären Kay, som är lesbisk, inte passar in i småstaden och blir mobbad av sin kusin. Men det känns som att vi inte får komma heller henne så pass nära att vi blir riktigt så engagerade som vi hade velat vara.

.

fredag 28 oktober 2016

FEJK av Sanne Søndergaard



Dags för en ungdomsbok igen! Den här gången har vi fått tag på boken "FEJK" av Sanne Søndergaard.

I den här boken får vi möta bästa vännerna Siv och Lukas, som båda är homosexuella och ska börja i nya klasser i gymnasiet. Eftersom de inte vill känna sig konstiga och utanför bestämmer de sig för att låtsas att de är ihop. På det viset tänker de att de andra i skolan ska kunna se dem som de personer de är, istället för bara som "de där som är homosexuella".

Planen fungerar till en början rätt bra, men när Siv blir kär i en tjej och Lukas i en kille börjar saker bli lite knepigare. Inte bara deras fejkförhållande, men även deras vänskap börjar knaka i fogarna när Lukas måste välja mellan att vara populär eller att vara sig själv och Siv måste välja mellan att vara populär eller att vara vän med Lukas.

Av de ungdomsböcker vi har läst hittills är det här nog den vi gillar minst. Det är lite chick-lit över den samtidigt som människorna i den känns lite stereotypa och dessutom pratar väldigt ålderdomligt. Vi funderade på om språket kan ha att göra med att boken är översatt från danska.

Det känns som att den här författaren vill berätta om en massa roliga och dramatiska situationer och peka ut tydligt vem om är snäll och vem som är dum. Det är lite simpelt och lite klämkäckt och det känns som att författaren själv är den som har roligast. Till en början tyckte vi också att berättelsen var rätt förutsägbar, men det tog sig i alla fall mot slutet.

En sak vi diskuterade var om den här boken verkligen skulle göra en ung person glad. Huvudpersonen tycker själv genom större delen av boken att hon är "född med defekter" och ska därför låtsas vara "normal". Själva den idén känns rätt hemsk och även om huvudpersonen under berättelsens gång mer och mer börjar förstå att det inte är någon bra idé att låtsas vara någon annan så kände vi inte att vi blev särskilt uppmuntrade av historien. Att läsa en bok om hur folk tasslar bakom ryggen på någon för att de är homosexuella när man själv går i skolan och oroar sig för just det, är det så stöttande? Ja, möjligtvis på det sättet att man vet att man inte är ensam om det, men inte så att man känner sig stolt eller uppbackad.

.

torsdag 20 oktober 2016

Flickorna av Emma Cline



Evie Boyd, ser tillbaka på sig själv som 14-åring. Då, 1969 bodde hon tillsammans med sin mamma i en medelklassförort i Kalifornien. Hennes liv är tråkigt och hon irriterar sig på mammans försök att bli lycklig genom att dricka konstiga teer och dejta äckliga män. Hon önskar sig en mening i livet, hon vill ha uppmärksamhet och hon vill att någon ska tycka om henne.

Då får hon syn på Suzanne, hon med det långa mörka håret, som springer runt barfota i parken tillsammans med ett gäng flickor. Vilka är de? Varför verkar de så självsäkra och lyckliga? Evie blir nyfiken och en dag, när hon fått punktering på sin cykeln, stannar en buss till för att hjälpa henne. Ombord finns flickorna och de tar med henne till en ranch där det visar sig att de alla bor tillsammans.

Stället är sjavigt och de verkar inte ha det särskilt gott ställt. Dessutom går de klädda i gamla kläder som luktar muslort, men det bekommer inte Evie. Det blir fest på kvällen och hon blir bjuden på på droger. Snart verkar allt bara skimrande och magiskt. De här människorna har förstått något som hennes mamma inte vet, tänker hon. Alla som bor på ranchen talar om sin ledare Russell, med beundran i rösten. Hon förstår direkt att flickorna haft sex med Russell. Evie ser spänt fram emot att få träffa honom. Kommer hon också ha sex med honom, undrar hon.

Den här boken är baserad på händelserna runt Charles Manson och hans hippiesekt, Manson-familjen, som utförde flera mord för hans räkning. Den visar vad som kan hända någon som är ung, ensam och uttråkad när fel person dyker upp.

Boken är mycket välskriven, språket är vackert och metaforerna och beskrivningarna känns nya och originella. Men berättelsen är förstås hemsk och då menar vi hemsk som i läskig och upprörande.

Något vi diskuterade en del var om boken är lesbisk. Alla vi som läste den uppfattade nämligen att huvudpersonen är kär i den mystiska Suzanne, att det är för hennes skull hon vill bli en del av sekten, att de upplever kärlek tillsammans även om Suzanne är bunden av sektens regler. När de träffas kände vi alla att det är en förälskelse som beskrivs, men bokens författare, Emma Cline, säger själv att det är en intensiv vänskap hon skriver om, så intensiv så att den nästan är som en romans, och att känslor ofta är sådär galet starka när man är 14 år. Vissa av oss accepterade detta. Vissa sa: ”Nej, det är omöjligt. Vi måste maila den här Emma och upplysa henne om att hon är lesbisk.”

Se den fina intervjun med Emma Cline i Babel:
http://www.svtplay.se/video/10344053/babel/babel-sasong-24-avsnitt-4


fredag 7 oktober 2016

Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson


"Ingen normal står i regnet och sjunger" är en ungdomsbok av Sara Ohlsson. Här får vi träffa Ella och hennes bästa kompis Charlie. De är på jakt efter den stora kärleken, men ingenting visar sig vara så enkelt som i Hollywoodfilmerna.

Ella provar kille efter kille, men aldrig känns det riktigt rätt. En dag blir bästisen Charlie kär i Niki, den konstiga tjejen i Ellas klass. Det ställer till det lite, för plötsligt är Charlie inte ledig för Hunger games-marathon när som helst på dygnet och när de väl träffas är ofta Niki med. Efter ett tag börjar dock Ella inse att den där Niki faktiskt inte är så konstig. Egentligen är hon rätt smart. Och trevlig. Det är nästan så att Ella börjar längta efter att träffa henne igen. Förmodligen är det inte en så bra sak att känna för sin bästa kompis flickvän.

Vi tyckte mycket om den här boken! Personerna känns verkliga och alla de där små anekdoterna som finns med, de bara måste vara hämtade från verkligheten för att de är så obskyra. Antingen minns författaren sina egna tonår väldigt väl eller så träffar hon många tonåringar tänker vi, för skildringen känns helt rätt.

Det här är en feelgoodbok, skriven med humor i de små händelserna, men ändå med ett stort allvar i bakgrunden. Vi tycker också mycket om att huvudpersonen inte ser det som någon katastrof att hon blivit kär i en tjej. Katastrofen här är att hon blivit kär i sin bästis tjej. Inte heller de andra personerna i boken verkar tycka att det är någon stor sak. Det är väldigt befriande.

En annan sak vi gillar mycket är att huvudpersonen är stark och självsäker. Även om hon är förvirrad över livet och försöker reda ut vem hon själv är så ser hon sitt eget värde och känner starkt för saker som är orättvisa, som till exempel att män har fördelar som kvinnor inte har.

Det här är en fin och uppmuntrande bok! Läs den och/eller ge den till en tonåring nära dig!


.

torsdag 15 september 2016

En omaka flicka av Ann Bannon



2015 gav det då nya förlaget Lesbisk Pocket ut klassikern ”En omaka flicka” (Odd girl out, 1957) av pseudonymen Ann Bannon, 50-talets oomstridda drottning av lesbisk kiosklitteratur. Vi har läst boken och här kommer vår recension! 

Laura är ung, oerfaren och ny på college. På kåren träffar hon den vackra och skamlösa Beth, som genast ser till att hon blir medlem i hennes elevhem och får dela rum med henne och hennes kompis. Beth och Laura känner sig genast dragna till varandra och Beth är inte så mycket för konventioner. Hon känner sig dragen till Laura och ger efter för det. 

På 50-talet är det naturligtvis inte okej att två flickor har ett förhållande och de måste därför smyga med sin kärlek. För säkerhets skull går de också ut med killar ibland, så att det inte ska verka misstänkt. En kille fångar Beths uppmärksamhet lite extra och får henne att börja ifrågasätta sin sexualitet. Tidigare har ingen man väckt några känslor hos henne och därför hade hon givit upp hoppet om att hitta någon. Har känslorna för Laura väckt upp nya sidor hos henne? Och vad ska hon i så fall ta sig till nu? 

En omaka flicka är den första boken i den legendariska Beebo Brinker-serien, som skamsets inhandlats i kiosken runt hörnet, smugglats med på bussen förklädd i andra bokomslag och gömts under madrasserna av flator i decennier. Vi tycker förstås att det är jätteroligt att den nu finns på svenska. 

Lesbisk pulp, eller kiosklitteratur, är förstås en speciell genre. Den utger sig inte för att vara högklassig litteratur utan vill vara sexig och spännande, samtidigt som den har det där lite gammeldags och busiga över sig. Precis sådan är den här romanen. Den är i den stil man förväntar sig, men den är inte alls dåligt skriven, inte heller förutsägbar och slutet är inte en kliché, Det uppskattar vi. 

Varför ska du läsa den här boken? För att den är underhållande och faktiskt för att den ingår i den lesbiska allmänbildningen. En trevlig kombination!
.

söndag 11 september 2016

Vi ger oss av och börjar gå - en erotisk poetisk kortnovell av Skorpan

Vi ger oss av och börjar gå. Sakta genom natten, hem till dig och de första snöflingorna faller och landar på våra kappor. Annars är det mörkt och tyst och du säger inget och jag säger inget. Jag har sett dig förut, många gånger. Och jag har tänkt på dig. Du har alltid varit mitt emellan. Inte någon jag känner, inte en främling. Alltid i utkanten. Närvarande, men inte här. Jag har hört dig tala och blivit rädd. Det var bara några ord du yttrade då. De var inte ens ämnade för mig. Men jag tog dem till mig och sedan blev de kvar. Du är alldeles för rätt för mig utan att veta om det. Farlig. Mer än du kan förstå. Inuti och utanpå.

Du öppnar din dörr och jag kliver på. Lampan tänds, men det är ganska dunkelt ändå. Du kysser mig i hallen och jag är rädd. Kanske borde jag gå. Det kan inte sluta väl. Det kan det väl inte? Men dina läppar på min hals är mer än jag kan motstå. Min kropp ger efter och hjärtat får värka en annan dag. Dina jeans är slitna och tröjan av mjuk bomull. Värmen känns genom tyget mot mina fingertoppar. Så nära mig har du aldrig varit förut. Jag tänker på alla gånger du inte gått att nå och jag drar av dig din tröja. Känslan kittlas. Du med dina vänner på dansgolvet. Dina bara bröst i mina händer. Du som sagt hej och gått vidare någon annanstans. Mina läppar i din nacke. Jag tycker om blicken som vaknade i dina ögon nu. Lägenheten är tyst. Där bor bara våra andetag. Natten är också tyst och mörk utanför fönstren. Bara snön ser oss, men den är med oss. Det är inte som det brukar. Vi är inte vilka som helst för varandra. Känner du det också? Sättet du kysser mig på. Inuti och utanpå.

Det kan inte vara mjukare än så. Dina händer ekar värme i min hud. Det strålar och värker. Begäret efter dig går inte att stoppa nu. Du står naken mot din vägg i hallen. Dina kläder i en hög. Det bara hände. Som om de ville själva. Du kan inte stå upp säger du. Drar mig till din säng. Vi landar i svala lakan, men din kropp är varm under mig. Jag är inte nervös ändå. För jag finns inte längre. Jag slappnar av och flyter iväg, in i begäret. Blundar. Snuddar med mina läppar vid din mage. Vi rör oss tillsammans. Med varandra. Mot varandra. Allting bara händer. Vi passar. Jag visste att vi skulle göra det. Och du är vacker som få. Inuti och utanpå.

I mina drömmar var vi ändå två. Men det här är mycket bättre. Mycket mer än jag kunnat tänka fram. Som en flod eller en åder som pulserar. Ingen av oss existerar. Det här är något annat. Jag undrar om du är rädd. Vad hade du tänkt när du tog mig hem till dig? Hade du kunnat tro att det här skulle hända? Om du bara ville ha en varm kropp i natten, vad fel du hade då. Jag ser dig inte men jag behöver inte. Din kropp talar till mig. Jag tycker om vad den säger. Jag ger dig mina fingrar och egentligen allt annat också. Allt i dig mot allt i mig. Jag känner i alla celler. Är det jag som andas eller du? De är andetag eller njutning i samma. De är mjuk musik som bara finns i natt. Men jag kommer att minnas den. Dina händer slutna om min rygg. Försöker dra mig närmare ändå. Inuti och utanpå.

Du har inga försvarsmekanismer på. Jag kan känna skillnaden. Om du var vem som helst hade det funnits en spärr, något som hindrade mig från att komma så här nära. Jag är inte vem som helst för dig. Millimeter och grader i dina rörelser. Värmen. Det våta. Din tunga. Och du hade inte känts såhär. Du är modig ändå. Som lämnar ut dig till mig. Eller så har du inget val. Som jag. Vad ska vi göra sedan? Sedan blir det svårt. Jag vill inte komma dit där orden tar vid. Vill inte förstöra. Kan vi leva stumma bredvid varandra resten av livet? Jag skulle förstå dig ändå. Inuti och utanpå.

Det är inte som jag hittar på. Jag har aldrig varit så säker. Det hände någonstans på vägen. Jag vet inte riktigt var. Kanske redan i dina första kyssar. Det är en evighet sedan nu. Nu vet vi båda. Du försöker vrida dig under mig, men jag håller dig fast. Pressar isär dina lår. Kysser din hals. Älskar reaktionerna i din kropp på mina smekningar. Du är så nära nu. Du klarar inte mer. Jag låter dig gå. Vet hur blodet rusar i dig. Vet hur yr du känner dig nu. Du andas djupt och ler som jag aldrig sett dig göra förut. Kanske har ingen? Kanske inte riktigt så. Inuti och utanpå.

Jag tror att det kan vara vi. En tanke som är så stor och det finns så mycket kvar. Allt det andra att upptäcka. Morgonkaffet och din hand att hålla på stan. Men det andra är inte det som räknas. Det som räknas är här. Det som känns är hur du ser på mig nu. Förvånad men utan tvekan. Och hur du trycker din kropp mot min. Hur dina läppar smakar på mina bröst. Och jag tänker att jag äntligen ska få ge mig hän ända in i själen. Jag hade aldrig vågat hoppas. Känna din tungas värme skapa solexplosioner. Men det var så det skulle bli. Utanpå och inuti.

I extas och eufori. Sedan slutar det mitt i. Du kommer upp till mig igen. Mina ögon ber om mer. Men dina svarar Inte nu. Inte färdig med dig än. Din hand rör sig sakta över min kropp och jag darrar. Din blick söker. Hittar mina öron. Som om de hade ropat till dig fastän jag vill gömma dem. Du är nöjd nu. Du vet hur du ska plåga mig. Och reta mig. Och sända ilningar genom hela min kropp med dina läppar och andetag. Jag behöver inte säga något alls. Allting händer. Din tyngd trycker ner mig i madrassen. Din tunga i min mun, sedan dina läppar runt min örsnibb, dina fingrar rör sig över mina bröst. Din hand mellan mina ben. Fingrar fulla av magi. Utanpå och inuti.

lördag 3 september 2016

Cinema queer is here

Cinema Queer International Film Festival är tillbaka med sin sjätte festival i Stockholm. Under fem dagar presenteras filmer från hela världen. Datum för 2016 års festival är 28/9-2/10.


Cinema Queer grundades 2012 med syfte att bredda det heteronormativa biografutbudet i Sverige och erbjuda Stockholmspubliken en stor bredd av queerfilm. Cinema Queer fokusera på film som ifrågasätter, diskuterar och ser bortom de rådande normerna samt belyser historier som annars inte uppmärksammas. Målet är att skapa en självklar plattform för HBTQ-filmen i Sverige, både för internationell film, men även för svenska filmare och filmintresserade.

Årets filmer hittar du här: http://cinemaqueer.se/filmer-2016/

.