söndag 3 maj 2009

Skorpan har landat

Efter ett besök på sydligare breddgrader är Skorpan tillbaka igen och eftersom hon alltid är på jakt efter inspiration har vi förberett ett ämne för henne till hennes nya novell. Vi har hittat två inspirationskällor på samma tema som vi hoppas kan ge idéer till en ny spännande novell här på bloggen. Först är det ett filmklipp:Och så är det en tidningsartikel:

Lottovinsten gör dig inte lyckligare

Vad skulle du göra om du vann storvinsten på trisslotten? Ge chefen fingret och boka en långresa till exotiska länder? Ett nytt stort hus? Eller bara gå till jobbet, äta medhavd lunch och ta en fika med kollegorna. Låta livet rulla på.

Enligt Financial Times har ett gäng forskare i USA studerat vad människor i Florida som vunnit på lotteri gjort med sina pengar. Det något nedslående resultatet var att risken för att gå i personlig konkurs inte minskade bara för att du vann 10000 dollar. Den ökade istället. Och vann du 50000 till 100000 dollar sköts dina ekonomiska problem bara på framtiden i några år. Efter tre år var det lika troligt att du förlorat allt som om du bara vunnit en mindre summa pengar. Dessutom valde medianvinnaren att strunta i att betala av på lån eller att öka sina investeringar.

Extremfallet är Jack Whittaker, en framgångsrik företagare från West Virginia som på juldagen 2002 vann 315 miljoner dollar. Den älskade dotterdottern började knarka och frun lämnade honom efter att han rånats på 500 000 dollar på en strippklubb.
De allra flesta lottovinnare väljer dock att låta livet fortgå. Visst, pengarna bränns – men bara för att din ekonomiska situation förändras dramatiskt behöver inte livet göra det. Enligt statistik ökar visserligen chansen att du ”förändrar din arbetssituation” (läs slutar jobba) om du vinner stort på lotto, men bara var tionde ökar sin lediga tid. Att förändra värderingar och förhållande till pengar kräver mer än en stor summa cash.

Så glöm att lottovinsten skulle göra dig lyckligare. Det är bara bullshit. Är du en öppen och glad person är du det även med mer pengar, är du ängslig och tillbakadragen blir du bara aningen mer paranoid. Så lyder i alla fall forskarnas slutsatser. Och visst kan vi nitlottdragare finna tröst i det.

Inga kommentarer: