måndag 26 juli 2010

Fem besöker Pride House

Pride startade med dans på plattan och även om inte alla besökare hade hunnit vakna klockan tio vägde dansarna upp det med massor av energi och glada rop. Vi rekommenderar dock att de skaffar en riktig ljudanläggning till nästa år för vad de spelade på sin lilla bandspelare hörde vi knappt alls.
Suzanne Osten och Gunilla Röör invigningstalade sedan om årets tema; makt. Gunilla talade om sin barndomsvän Eva-Maria och publiken blev nog lite smått överraskad när Gunilla höll på att berätta om hur någon vuxen kom in på hennes rum när kompisen sov över och skriker, och Gunilla skriker också, så högt hon kan så att publiken nästan känner vinddraget: UT UR MITT HUS DIN JÄVLA FITTA, DIN JÄVLA FLATA (...)! Om någon hade låtit bli att lyssna innan dess, hade hon nog allas fulla uppmärksamhet efter det...

Suzanne visade upp sin kasse, som hon sa var inspirerad av Göran Hägglund, där det stod "Jag är obegripligt intellektuell" och berättade att hon gillar att se Stolta föräldrar i Pride-paraden och att det är bra att Pride börjat med Pride Kids. Suzanne berättade också att hon hade läst studier som visar att barn till lesbiska mår bättre och att hon hoppas att alla föräldrar kommer bli lika bra som de lesbiska.
Helena Sandström ledde spektaklet och Fems fotograf fångade den här bilden, som faktiskt ser ut såhär på riktigt. Det är inte något hopklipp. I bakgrunden står en skådespelare från Teater Gräl, som Helena just presenterat, för att de ska framföra en scen ur pjäsen Ömheten. Att hon ser så chockad ut beror på att hon, i pjäsen, just fått veta att hennes son fått HIV.
Sedan var det bandklippning med verksamhetscheferna.

Därefter begav vi oss till det som verkade vara dagens höjdpunkt: "Skamlösa flatan vs Bitterfittan", där vi hade läst att "Mian Lodalen och Maria Sveland raljerar, racklar romani och delar ut en och annan rallarsving". Vi kanske inte riktigt håller med om den beskrivningen eftersom Mian och Maria mest talade om sina böcker, som kommer ut om några dagar, men ett trevligt samtal var det ändå.

Marias bok heter "Att springa" och enligt henne själv är det en riktigt svart historia. Men som Maria själv säger: "Det spelar ingen roll hur hemsk man tycker en berättelse är, så är verkligheten alltid värre". Det är ju en tröst...

Mians bok heter "Tiger", som är kopplat till verbet "att tiga" eftersom Mian tycker att det var vad man gjorde på 70-talet. Tiger är också en karaktär i boken. Det är en fristående fortsättning på Mians tidigare bok, "Dårens dotter". Mian sa också att hon tyckte att Wilhelm Moberg hade haft rätt, att alla flator borde deporteras till Gotland. Tänk vad praktiskt det hade varit om alla bodde på samma ställe! Själv skulle hon stå i hamnen och vänta på nästa lass nyankomna. Mian om sitt skrivande: "Jag håller på med ensamhet i mina böcker. Kom jag på nu. Efter tio år."Ett kort besök på samtalet om Normal förlags nya erotiska novellsamling hann vi också med. Av en av författarna, Gustav Almestad, fick vi där veta skillnaden mellan porr och erotik: "Om man runkar till det medan man läser är det porr. Om man runkar först senare är det erotik." Ja, se där. Då vet vi det. Och med dessa visdomsord avslutar vi måndagen i Pride House..

Inga kommentarer: