torsdag 29 juli 2010

Politisk torsdag

Regnet öser ner och det är mycket grått i Stockholm idag. Men vilken dag kunde vara bättre för att ägna sig åt allvarliga saker som politik? Vi bestämde oss för att gå och lyssna på två politiker, först var det Gudrun Schyman, i programpunkten "Schyman och flatorna" och sedan var det EU-minister Birgitta Ohlsson i "Dagens makthavare" där Tasso Stafilidis varje dag intervjuar en person med makt.
Gudrun Schyman skulle intervjuas av Sandra Dahlén om flatornas roll i feminismen och hennes liv. Det började dock med att hon fick komplimanger för sina ben och fick visa upp dem för publiken. Det skulle också utredas om Gudrun var flatornas eller bögarnas Schyman.


Sandra Dahlén inledde dock med att fråga hur det kändes att bränna 100 000 kronor i riktiga pengar. "Det var inte lättvindigt", sa Gudrun, "men det var viktigt att frågan om lönediskriminering lyftes upp och det här var ett sätt som vi förstod skulle ge publicitet". Sedan försökte Sandra styra in diskussionen på flatorna inom feminismen, men Gudrun verkade inte höra för hon svarade bara på feministbiten och inte flatbiten i samtliga frågor. Sandra höll också upp bilder på kända flator:

Cynthia Nixon (Sex and the City) - "Vem är det?"
Angela Davis (lesbisk socialistisk kämpe - "Var hon lesbisk?"
Tiina Rosenberg - "Underbar!"
Selma Lagerlöf - "En pionjär!"
Victoria Svensson (fotbollsspelare) - "Jättegullig!"Sedan skulle det avgöras om Gudrun var flatornas eller bögarnas Schyman och hon fick svara på helt fördomsfria frågor om hon föredrog champagne eller te, eurovision eller fotboll och polygami eller monogami. Detta resulterade förstås i att hon blev flatornas Schyman.Efter att Gudrun lämnat scenen intogs den av Tasso Stafilidis som intevjuade EU-minister Birgitta Ohlsson. Birgitta hade med sig en kasse med sin egen logga på, designad av Minna Wallin. Med sig i publiken hade Birgitta också sin man och sin dotter Stella som kom till världen den 9 juli.
Tasso frågade om Birgittas besök i Litauen och hon sa att hon försöker få igenom förändringar i den sk morallagen, genom att ta upp frågan på ett smidigt sätt, framhålla vad agerandet kan leda till och bygga relationer med rätt människor. Birgitta berättade också att hon var på plats för invigningen av Pride-festivalen, vilket resulterade i att festivalen fick ett stort polisbeskydd, eftersom regeringen var rädd för konsekvenserna om en gravid minister från ett annat EU-land skulle komma till skada i något attentat.

På frågan om hennes makt sade Birgitta att självklart måste man som politiker sträva efter makt, men man måste komma ihåg sitt ansvar och behålla sin värdegrund. I EU tycker Birgitta att det finns ett ointresse bland maktens män när det gäller HBT-frågorna och hon märker att männen ibland först inte tror att hon är minister när hon stiger in gravid och tjugo år yngre än de övriga. "De tror nog att jag är en tolk eller sekreterare."Tasso frågade också om Birgittas val av konst i Rosenbad. Varje minister får nämligen komma med önskemål om vilken stil på konst de vill ha i sitt rum och Birgitta sa att hon gillade fotokonst och att hon gärna ville ha ett politiskt budskap, en människorättskamp. Hon förkastade många förslag innan hon till slut fick "Nattvarden" av Elisabeth Olsson Wallin. "Det är verkligen en bra conversation piece", sa Birgitta. "Alla utländska besökare hajar till när de ser den, ministrar från tex Mellanöstern möts av Jesus och ett gäng transor." Det, menade Birgitta, gör automatiskt att samtalet kommer igång. "Jag längtar efter att få bjuda in Vatikanen", lade hon till och log.


Efter politiken kunde Fem dock inte låta bli att prova på något annat i huset och valet föll på Queer Poesi Bingo. Enligt programmet skulle man få "höra queer poesi och avbryta poeterna med ett glatt BINGO!"

Vi fick brickor och valde bland ord som "cheerleadermoves", "genusanalytisk", "manipulativ jävel" och "ängslighetens anus". När poeterna läste dessa ord skulle orden kryssas för på brickan. Men skulle det inte kännas konstigt att avbryta när någon står på en scen och läser något de säkert lagt ner tid och själ i, bara för att ropa "bingo"? Folk gjorde det i alla fall, och vann böcker från Hallongrottan. Poeterna verkade inte heller ta illa upp utan såg mest roade ut.
.

Inga kommentarer: