fredag 23 juli 2010

Nedräkning till Pride och en titt på programmet

Bara två dagar kvar och sedan är Pride 2010 igång! På måndag klockan 10,00 kan den riktigt hängivne Pride-fantasten bevittna öppnandet av Pride House. Där bildas en levande regnbågsflagga och sedan blir det invigningstal, smakprov från programmet och bandklippning.

Under resten av måndagen kan man sedan hitta på allt möjligt i Pride-huset. Det är t ex feministiskt serietecknande, bilder av Elisabeth Olsson Wallin, Skamlösa flatan vs Bitterfittan, en favorit i repris med Mian Lodalen och Maria Sveland, Den erotiska novellen där vi får möta författarna av Normal förlags queera erotiska novellsamling, Queer poesi, eller varför inte ta chansen och bli extra pridesnygg och styla håret gratis? Sedan blir det utomhusbar med panoramavy på kulturhusets tak med solskenspop av DJ Anna Lindström följt av framträdande med Frida Selander och band.

tisdagen fortsätter aktiviteterna i Pride House och idag kan du ta chansen att spela queerkrocket som Alice i Underlandet, med flamingoklubbor. Pride satsar också mycket på dans och musik i år och du som känner för att prova kan hitta tex Queer Tango, Salsa och Rainbow Gospel. Idag kommer också Julie Burchill, ni vet hon som skrivit Sugar Rush, som sen blev tv-serie. Hon kommer att tala om sitt författarskap och om att vara ung och kåt. Ja, det ni! Sedan blir det Femme Trash Pride Party med BETTY på Debaser Slussen. Där ska man trasha ner sig och lyssna på när BETTY framför L-Words signaturmelodi.

onsdagen blir det Jeopardy i Pride House, men inte vilket Jeopardy som helst, utan HBT-Jeopardy mellan röda och blå politiker som får frågor, eller om det är svar, om lesbiska popartister, hbt-historia och hbt-politik. Hur ska de klara sig? Hur klarar du dig?
Sedan öppnar ju Parken och där kan du ställa upp i Karaoke-SM, om du vågar. Annars kan du titta på Fittröra, en fotoutställning om.. ja gissa om vad? Eller gå på information om fisting, om det skulle locka. Eller varför inte ta Hetaste bilden i båset? Gå in i båset, ensam eller med någon annan, och tävla om dagens och veckans hetaste bild. Det blir också invigning, med tal av Magdalena Ribbing och framförande av årets pridelåt Secret Weapon med Ankie Bagger och Peter Gustafson. Efter det är det dags för Michael Jackson-kväll med bra artister som till exempel Marit Bergman, Pauline och Anna-Maria Espinosa. Om man skulle våga sig utanför parken bjuder Momma på Lezzie Wednesday. För övrigt slår Momma till med Lezzie även på Thursday, Friday och Saturday. På Kolingsborg goes Pride Paradise Gay as Hell. Inga tveksamheter!

torsdagen vet alla vad som väntar i Parken: Schlager! Det är som vanligt både svenska och utländska artister och både covers och äkta vara. Är man inget schlagerfan kan man istället bege sig till Kulturhustaket och se på/delta i Öppen scen. Scenen är din i 10 minuter och anmälan görs på plats. Världens största schlagerefterfest blir det sedan på Tekniska museet. Det kan man ju inte missa! ”Några av historiens största artister på scen” står det också. De som fortfarande inte gillar schlager får istället dra till Kolingsborg där man satsar på att spela House och Hits istället.

Musiktemat fortsätter i Parken även på fredagen och nu har du chansen att bli sångerska, för bandet Strula med Siri söker den homo- eller bisexuella feministtjejen/kvinnan som ska bli deras nya sångerska. Kanske är det just dig de letar efter! Visa vad du kan i deras auditionkaraoke! Om offentligt sjungande inte är något för dig kan du istället njuta av 90-talskvällen i Pride Park. Det blir Vengaboys, DJ SASH!, Thomas Di Leva, Dr Bombay och Look Twice. Dessutom ska det bli fler artister och överraskningar utlovas. Känner man inte för 90-tal utan hellre vill ta sig en svängom får man lämna parken och istället bege sig till Högkvarteret (T-Skanstull). Där ägnar man sig denna afton helt och fullt åt dansband: Glitter och tajts, brännande blickar, skrev tryckta mot varandra... Åh, vad gay det är med dansband.

lördagen kommer hon äntligen, Mariette Hansson, Årets homo 2009, och uppträder i Parken. Även underbara och väldigt mycket sig själv Caroline af Ugglas kommer till Parken. Det blir också final i karaoketävlingarna som varit under veckan och prisutdelning för den Hetaste bilden som tagits i båset. På kvällen blir det Gina Girl Club på Tekniska museet.

Och sedan! Efter en vecka full av intryck är det söndag och dags att varva ner. Oavsett om det blivit en vecka full av diskussioner, väckande av tankar, njutande av musik och dans, romantik eller kanske hångel och sprit, så kan alla varva ner med Sköna söndag på Södra Teatern. Det blir Melodikryss, Minifilmfestival och mycket annat. Eller, om man lyckas uppbringa några sista krafter för festande, kan man gå på Kolingsborgs Sunday Hell Pride Hangover.

Mer om programmet kan du läsa här!

.

Inga kommentarer: