måndag 6 september 2010

Fem tar en titt på: Gay-parship

Eftersom inte heller Gay-Parship svarade på våra frågor gick vi själva in på sidan för att se vad som händer där. (Man får prova gratis) Det första man slås av är att allting är väldigt automatiserat och opersonligt. Gay-Parship är något standardsystem för internetdating där allting är rutiniserat. Det är lite som att handla på McDonalds. Förmodligen är det också därför vi inte fått några svar på våra frågor om sajten: de passade inte in i robotmallen på standardfrågor.

När man går med i Gay-Parship får man svara på en väldig massa frågor. Detta är för att parship-roboten ska kunna matcha dina svar mot alla andras svar och på det sättet visa dig vem du passar perfekt ihop med. Det är om du vill vara ihop med dig själv vill säga. Vi märker också när vi testkör frågorna att vissa frågor känns relevanta för vad man söker hos en eventuell partner medan andra frågor känns totalt oväsentliga och vissa förstår vi inte ens. Men de frågorna vi inte bryr oss om eller bara klickar i utan att bry oss om vad vi svarat, de används ju också, när roboten ska räkna fram vår drömpartner. Därför kan man misstänka att man inte ska bry sig alltför mycket om de här procentsatserna som visar hur bra vi matchar någon.

Vi börjar istället klicka på en del av de profiler som roboten visar upp eftersom de är i samma ålder som vår testgumma. Man kan inte se hur personerna ser ut. De är "tillsuddade" och kan tydligen inte visas förrän personen som har bilden tycker att vi ska få se den. Suck, så jobbigt.

Efter några dagar trillar glada mail ner i vår testgummas mailinbox. Inte från snygga tjejer som vill gå på dejt utan från Gayparship som glatt meddelar: X har gjort ett kärleksbesök inne på din sida! Tag kontakt nu! Och så fortsätter det i några dagar. Varje gång någon tittat på testgummans profil blir Gayparship överlyckligt och tycker att vi ska gifta oss.

Man kan förstås ha olika åsikter om det här, men Fem kan inte hjälpa att känna att den här sidan har ett lite krystat sätt att försöka tvinga ihop personer och försöka göra saker större än de är. Klickar man på "hjälp" hamnar man i en tysk kundtjänsttext. Förmodligen har Parship slängt ut sina automatiska sajter runtom i världen och inte riktigt hunnit översätta allt än...

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag testade gayparship en gång efter att blivit pushad av en kompis, detta ledde till att jag efter att ha träffat en av tjejerna jag snackade med där idag är lycklig sambo och nyförlovad. Procentsatserna verkade stämma för min del.

Fem flator sa...

Hej Anonym!

Grattis till förlovningen! Det där med hur mycket tur det är med att ha prickat in samma svar i parships test låter vi vara osagt, men det positiva med en sån här dejtingsajt är i alla fall att man vet att alla som finns där är ute efter att träffa någon, och det ökar ju chanserna väldigt mycket! =)

Hälsn från Fem